AGNuke

Кулминацията на 1-ви сезон по Hearthstone на Game Ninja League

Първият полусезон на Game Ninja Hearthstone завърши с драматичен финал между Superlubo и EnZo, в който Любо беше коронясан за шампион, вземайки наградата от 100 лева и печелейки правото да играе на големия сезонен финал.

Неговият опонент трябваше да бъде определен от втория полусезон на лигата. Той се проведе на три етапа.

Отворени квалификации

Желаещи да се изправят срещу вероятно най-успешният български турнирен играч не липсваха. Макар датата на квалификациите да беше първи април, сблъсъците между записалите се бяха напълно сериозни. Форматът беше bo3 Conquest с три дека и един бан. Когато прахът и димът от битките се слегнаха, бяха останали само осем достойни да продължат към груповата фаза:

Jengo. Звездата на Jengo изгря през тази година. Представянията му на ладър през първите три месеца бяха меко казано впечатляващи и напълно заслужено той стана първенец по точки за България и бетонира мястото си в националния отбор за Hearthstone Global Games. Успехът му на квалификациите изглеждаше логичен.

m3cu. Без съмнение това е един от много класните български играчи с успехи по родни и международни турнири в миналото. Последните месеци изглеждаше като че ли е в летаргия и не отделя много време на ХС, но тук той успя да спечели мястото си в групите.

Petko. Петко е от хората у нас, които отделят доста време на играта. Може да го видите на стрийма му да играе най-добрите мета декове и достигането до легенда за него вече е станало рутина.

Felzak. Това е още един играч, които обикновено стига много високо в ладъра, но за разлика от Jengo по-трудно задържа позициите си.

Shumz. С класирането си за втори пореден път в груповата фаза shumz показа, че първият път не е бил случаен.

Constantine. Константин е абсолютен дебютант, но именно това са хората, които предлагат най-големите изненади, ако можем да се доверим на опита си от първия полусезон.

Bnight. Bnight също влага много време и усилия в играта. Заедно със Любо той ходи до Осло. Доста е активен в родното комюнити и резултатите не закъсняха – второ поредно класиране за групите на Game Ninja.

RupertMurloc. Полуфиналистът от първия плейоф е играч, който мисли и играе изключително бързо. Характерни за стила му са агресивните декове, които той умее да пилотира на много високо ниво.

Групова фаза

Осемте играча бяха разпределени в две групи по четирима както следва:

Група А – Jengo, Constantine, Petko и shumz

Група Б – RupertMurloc, bnight, Felzak и m3cu

Съгласно регламента на турнира, състезателите от всяка група играят помежду си на принципа Round Robin (всеки срещу всеки). Форматът на индивидуалните мачове е bo5 Conquest с четири дека и един бан. Натрупаните точки от всеки играч отговарят на спечелените игри от него. Т.е., ако има двама с по два спечелени мача, то по-напред в класирането ще бъде този, който е спечелил повече игри.

Eто как се развиха събитията в двете групи:

Група А. Тази група беше решена още в първите четири мача. Jengo и Constantine спечелиха срещу shumz и petko и по този начин си гарантираха продължаването към онлайн плейофа. Залогът в последните два сблъсъка беше честта на играчите и това да се определи кой ще е първи и последен. Съответно Jengo спечели срещу Constantine и оглави групата, а Petko надделя над shumz и зае почетното трето място.

Група Б. Тази група беше оспорвана почти до края. RupertMurloc спечели убедително първите си два мача и се постави в позиция, в която трябваше да спечели само една игра от сблъсъка си с bnight, за да се класира. От своя страна Felzak и bnight спелиха по един мач от първите си два, а m3cu нула. Това остави интригата за накрая. След като обаче, RupertMurloc отстъпи с 3-2 на bnight стана ясно, че точно те двамата ще се класират, защото нямаше как някой от другите да ги мине по спечелени игри. Това направи последният мач между m3cu и Felzak протоколен. Felzak все пак победи и стана трети.

Онлайн плейоф

Кулминацията на втория полусезон на Game Ninja Hearthstone се състоя на 22.04. Според правилата на турнира трябваше да се изиграят два полуфинала във формат bo5 Conquest с четири дека и един бан. За финала организаторите бяха предвидили сблъсък bo7 с шест дека и два бана. Първият полуфинал, за съжаление, не се състоя, тъй като bnight имаше технически проблеми и нямаше как да изиграе мача си. По тази причина Jengo получи служебна победа и продължи директно към финала. Вторият полуфинала беше мълниеносен. RupertMurloc не остави никакви шансове на Constantine и го победи с 3-0. Това беше мач, в който по-голямата част от ходовете се играеха за по-малко от 20 секунди.

Така станаха известни имената на двамата финалиста, които щяха да се изправят един срещу друг и да се борят за правото да срещнат superlubo в сезонния финал – RupertMurloc vs Jengo. Сцената беше готова за епичният сблъсък между тях и той не ни разочарова.

В първата игра RupertMurloc успя да намери добър мач за своя Control Mage в лицето на Even Shaman-а на Jengo и напълно логично спечели. След това обаче, започнаха да валят изненадите. Odd Control Warrior-ът на Jengo на теория трябваше да няма особени проблеми да оцелее срещу Mind Blast Combo Priest, но RupertMurloc успя да натисне достатъчно с миниони, за да добута до финалните точки щети, достатъчно да убият опонента му, когато в дека на Priest-а беше останало само една карта. Друг, на теория добър мач за воина в лицето на Token Druid, беше загубен отново на ръба след като, изтегляйки всички карти от дека си, RupertMurloc нанесе потресаващо количество демидж за един ход с два Savage Roar-а и Branching Paths, който дадоха общо +30 атака на борда му от пет миниона. Така като на шега Jengo вече губеше с 3-0 и трябваше да победи четири пъти Odd Rogue-а на RupertMurloc, за да спечели мача. Тази задача изглеждаше особено тежка при положение, че сред небаннатите му декове имаше Quest Rogue, за който това е един от най-кошмарните мачове. При третия си опит воинът успя да направи това, което умее най-добре – да се справи с всички заплахи на опонента и да натрупа голямо количество армър. Even Shaman-ът също не изпита особени затруднения да спре агресията на Rogue-а. Предполагам, че Jengo мислеше, че Murloc Paladin-ът му също ще успее да надделее, но RupertMurloc имаше други планове за тази игра – много добро ранно темпо, успявайки да се справи с малките миниони на опонента си и да задържи своите заплахи на борда. На шестия си ход Jengo на празна ръка изтегли Vinecleaver, което означавше, че няма какво да изиграе и RupertMurloc не закъсня да приключи играта със следващата си атака, която го изпрати и на заветния финал срещу superlubo.

Сезонен финал

Преди края на първия сезон на Game Ninja Hearthstone остана да се изиграе само един мач. Той щеше да определи сезонния шампион. След като superlubo и RupertMurloc представиха своите декове и банове, всичко беше готово за техния двубой. Също както срещу Jengo, RupertMurloc и сега започна с много добър мачъп – Quest Control Warrior vs Murloc Paladin. Любо не успя да натисне рано в играта, а после масовият ремувъл на воина беше повече от достатъчен. Във втората игра RupertMurloc игра своя SpitefulDruid срещу Baku Control Warrior. Друидът имаше Prince Keleseth на втори ход и когато газта му свърши, изтегли инфестейшън на десети. Нямаше как воинът да се справи с толково много статове и логично резултатът стана 2-0. В третата игра superlubo отново пробва същия дек и този път беше възнаграден с Auto Win matchup – Mind Blast Control Priest. Този дек не може да бие уориъра, защото разчита да го бърстне с комбинация от Алекстраза, Mind Blast-ове и умението на Shadowreaper Anduin. Любо не взе почти никакъв екстра демидж от миниъни и логично прийстът беше принуден да се откаже. Следващата игра беше мълниеносна – приключи на шести ход и Murloc Paladin-а, на superlubo не остави почти никакви шансове на Miracle Rogue-а на RupertMurloc. Така резултатът беше изравнен 2-2. Miracle Rogue-ът все пак успя да спечели в следващата игра срещу Control Mage. Superlubo не намери така важния Death Knight и в крайна сметка RupertMurloc успя да го бърстне с Leeroy Jenkins, Cold Blood и Eviscerate. RupertMurloc не успя да спечели първия си мач пойнт, тъй като този път Любо си намери Frost Lich Jaina и не позволи на Priest-а да му свали кръвта и да го бърстне. На финал като на финал се стигна до последна, седма и решителна игра – Mind Blast Control Priest срещу Cube Warlock. В този мач Priest-ът е много силно фаворизиран. Любо нямаше ранна агресия, но все пак успя да добута играта до Bloodreaver Gul’Dan и натисна опонента си с Hero Power-а. Тогава обаче дойде Alexstrasza, която RupertMurloc много мъдро използва по собствения си герой и впоследствие тя му износи и играта, докато Любо теглеше Voidwalker след Voidwalker, закопани в дека му от Psychic Scream.

По този начин след изключително оспорван финал RupertMurloc беше коронован за шампион на първия сезон на Game Ninja Hearthstone. Честито! Поздравления и за superlubo и всички останали състезатели, които направих турнира оспорван и интересен!

 

Game Ninja League се подкрепя от Acer, Predator, MSI и D-Link.

Нагоре