1. Общи правила за участие

1.1. Всички участници са длъжни да се запознаят с правилата и да ги спазват.

1.2. Ако бъде забелязано неспазване на правилата, описани по-надолу, е задължително това да се отнесе до администратора, за да се вземат необходимите мерки.

1.3. Организаторите на турнира запазват своето право да налагат промени по правилата по всяко време, ако това е наложително без да уведомяват ненужно участниците за наложените промени, като правилата ще бъдат обновени на страница http://esports.bg/events/rules или на страниците с правила за провеждане на дейност по всяка една от състезателните дисциплини.

1.4. Участието в Game Ninja League не е обвързано с такси и участието във всички етапи на Game Ninja League, като играч, е напълно безплатно.

2. Общи термини

2.1. Best of Х (Най-добър от Х) - означава, че един мач има определен брой Х игри и отбора/играча, който спечели по-голямата част от игрите в мача, е победител. Когато един участник достигне до минималния брой игри, които трябва да спечели, за да е спечелил по-голямата част от игрите в мача, мачът приключва и останалите игри не се доиграват.

2.2. 2 Game Series (Серия от 2 игри) - означава, че един мач има 2 игри. Това е формата на мачовете в груповата фаза при отборните игри. В мача се изиграват пълният брой игри от серията и резултатите се записват, като те ще послужат за определяне на победител след изиграването на всички 2 Game Series от конкретната груповата фаза.

2.3. Директна елиминация - означава формат за провеждане на турнирна игра, в която отборите са поставени в схема (bracket), в която след всяка победа победителите играят с други победители, а загубилите отпадат окончателно от конкретната фаза.

2.4. Мач - означава всяка среща между два отбора (отборни дициплини) или играча (индивидуални дисциплини). Мачът се състои от една или няколко игри в зависимост от формата, по който се играе в конкретната фаза за провеждане на мача.

2.5. Игра - означава единично игрово събитие, изиграването, на което е предпоставка за приключването на мач. Според формата, в който се провежда мача, се изиграват определен брой игри, които имат за цел да определят победител в мача или да поставят отбора/играча във временна или постоянна класация.

2.6. Играч - означава всеки индивидуален играч, който участва в отбор или играч, който участва в индивидуална дисциплина.

2.7. Отбор - означава сбор от петима (5) задължителни основни играча и 3 резервни играча, които участват заедно под едно и също име в турнира. Резервните играчи се използват при невъзможност на отбора да играе в пълен състав на определена среща от Game Ninja League и се обявяват до 30 минути преди започването на срещата, за която се отнасят. За да се добави резервния играч в състава, е нужно да бъде предоставена информация за неговия игрален акаунт, псевдоним и 2 имена. В случай на нужда някой играч да бъде сменен, за един и същи отбор ще се смята отбор, в който трима (3) или повече от участниците остават едни и същи. В случай, че желаете да направите смяна на повече от двама (2) играчи в своя отбор за играта в лигата, то по този начин той вече ще се смята за съвсем друг отбор и трябва да промените името му, губейки до момента събрания си брой точки в Game Ninja League и започвайки от начало.

2.8. Капитан - означава, представител, вътрешно избран от отбор, който се задължава да провежда комуникацията от името на отбора с организатори, администратори и капитани на други отбори.

2.9. Мениджър - означава представител, вътрешно избран от отбор, който се задължава, вместо капитан на отбор, да провежда комуникацията от името на отбора с организатори и администратори.

2.11. Вето на карти - процес, характерен конкретно за играта CS:GO, при който капитаните на двата отбора имат възможността да направят своя избор на кои карти желаят да изиграят своя мач и да премахнат останалите. Процесът позволява на двамата капитани да се редуват в избора, който да направят (избор или премахване на карта) в зависимост от формата на мача.

2.12. Вето на класове - процес, характерен конкретно за играта Hearthstone, при който играчите имат право да премахнат класове, от избраните класове на противника, които ще бъдат забранени за игра от противника. Броя на класове се определя в зависимост от фазата.

2.13. Организатори - означава екип от официално обявени лица, които отговарят за организирането и провеждането на фазите на турнира.

2.14. Администратори - означава екип от официално обявени лица, които отговарят за администрирането и провеждането на фазите на турнира.

2.15. Коментатори - означава официално обявени лица, които предават на живо игрите от турнира на официалните канали за това.

2.16. Game Ninja League 2018 - означава българска лига по електронни спортове, която се провежда в два сезона, които се играят в онлайн и офлайн фази. Игрите, на които се провежда лига, са CS:GO, Dota 2, League of Legends (отборни 5vs5) и Hearthstone (индивидуални 1vs1).

2.17. Сезон - означава сегмент от провеждането на Game Ninja League, който е разделен на 2 полусезона.

2.18. Полусезон - означава сегмент от провеждането на Game Ninja League, който включва в себе си три отделни фази: отворена онлайн квалификация, групова онлайн фаза и онлайн плейофи.

2.19. Сезонни финали - означава заключителна фаза на всеки сезон, на която биват класирани финалистите от всеки полусезон.

2.20. Постоянна годишна класация - означава класация, при която след приключването на сезон първи и сезон втори на лигата, отборите, участвали в груповите фази, биват поставени в постоянна годишна класация на база на тяхното представяне.

2.21. Затворена квалификация - означава затворена квалификация, в която биват поканени отбори на база на тяхната позиция в постоянната годишна класация.

2.22. Game Ninja Finals - означава заключителна фаза на Game Ninja League 2018, в която победителите от 2-та сезона на Game Ninja League, както и 2 отбора, класирани от затворена квалификация, проведена с отбори, поканени от годишната класация, участват на кулминационното събитие на годината - Game Ninja Finals 2018.

3. Поведение и отношение

3.1. Отнасяйте се с уважение към организаторите, решенията на турнирните администратори и останалите участници в турнира. Запазете добрият тон и се въздържайте от създаването и/или провокирането на кавги между участниците и безредици, замесване на организаторите и накърняване престижа на организацията и поетия от тях ангажимент за провеждане на турнира. Санкции при подобно поведение - 1-ви случай - предупреждение, 2-ри случай - служебна загуба на текущ или следващ мач, 3-ти случай - дисквалификация и временна забрана за участие в Game Ninja League.

3.2. Организаторите на турнира запазват своето право да налагат санкции на отбори и/или участници, ако това е наложително за запазване на реда и дисциплината в турнира.

3.3. Турнирният администратор запазва своето право да налага или да не налага санкции на отбори дори и след спечелен мач, ако се установи нарушение от тяхна страна. В това число влизат случаи на неприлично и неуважително поведение от страна на конкретен участник или цял отбор. Санкции при подобно поведение - 1-ви случай - предупреждение, 2-ри случай - служебна загуба на текущ или следващ мач, 3-ти случай - дисквалификация и временна забрана за участие в Game Ninja League.

3.4. При обидно поведение, с цел да се вземат мерки относно него е нужно да се свържете с администратор и да представите доказателство под формата на скрийншот, който да показва ясно поведението. При наличие на обидно отношение в игра, отборът който е направил обидите, получава предупреждение, а при повторно провинение - служебна загуба.

3.5. Отбори или играчи, в чиито имена се съдържат нецензурни или обидни думи е нужно да променят имената си, за да участват в турнирите. При отказ от страна на играчите да променят имената си, те ще бъдат дисквалифицирани.

4. Провеждане

4.1. Информация за платформата, датите и часовете, опонентите, формата на мачовете и схемата, както и правилата относно определена фаза и определена дисциплина от Game Ninja League са налични в секцията относно конкретната игра (Counter-Strike: Global Offensive, Hearthstone, Dota 2, League of Legends). Промени са възможни само, ако има забавяния в провеждането на мачовете или други и по-сериозни технически проблеми. Изчаквайте опонентите си, ако те все още играят своя предходен мач!

4.2. Отлагания на мачове не са позволени. Играе се в дните и часовете, които са посочени за конкретния мач. Ако някой отбор няма възможност да играе, то той ще получи автоматична служебна загуба.

4.3. В случай на непредвидени обстоятелства, които предотвратяват започването на срещата навреме е задължително да бъдат уведомени администраторите до 5 минути преди началото на срещата. В този случай отборът/играчът има 15 минути, за да се приведе в готовност за започване на играта и загубва възможността си за техническа пауза по време на играта.

4.4. Ако играч бъде изхвърлен от игра поради технически проблеми, то той може да се върне в играта и да я доиграе, като използва предвидените във функционалността на играта възможности за възстановяване на връзката с играта и присъединяване към сървъра/играта.

4.5. Всеки отбор се задължава да се подготви за изиграването на мач от Game Ninja League и да осигури, доколкото е във възможностите му, добро техническо състояние на компютъра си и връзка към интернет преди започването на мач.

4.6. Всеки отбор има право на 10-минутна пауза за разрешаване на технически проблеми по време на всяка игра.

4.7. При невъзможност за възстановяване на връзката на играч с играта, отборът, в който е този играч може да продължи играта си в намален състав.

4.8. Ако при провеждане на игра от Game Ninja League се наблюдават технически проблеми от страна и на двата отбора/играча, участващи в играта, се налага това незабавно да се отнесе към администратор, да се обясни ситуацията и да се насрочи нова дата за провеждане на играта.

4.9. Обръщайте се към турнирния администратор, ако има някакъв проблем - цялата комуникация между него и Вас трябва да става чрез Discord сървъра на ESPORTS.BG на линк: https://discord.gg/0bbkcuzsT9Eafp47.

4.10. По време на провеждането на игри от турнир се забранява използването на софтуер, променящ или добавящ функционалности към оригиналния програмен код на играта, към момента на изиграване на игра от турнира. В това число се включват всички видове хакове, скриптове, overlay-и и други програми, които дават нечестно предимство на играча/отбора, който ги използва. Изключения от това правило са описани в следващите няколко абзаца. При разкритие на такъв случай играча се наказва с дисквалификация и постоянна забрана за участие в Game Ninja League, а отбора, в който той участва, с временна забрана за участие в Game Ninja League и дисквалификация.

4.11. Използването на комуникационна програма (Discord, TeamSpeak, Skype и други подобни) е позволено при положение, че тази програма е с изключена опция за overlay над играта, за която се използва комуникационната програма.

4.12. Играчите могат да участват в игри от турнир само с акаунтите и имената, които предварително са обявили за участие в играта. При случай, че това не е така, играчите трябва да възстановят имената си към началните. Ако откажат да направят това, наказанието е служебна загуба на мач за 1-во провинение и дисквалификация от фазата на Game Ninja League за 2-ро.

4.13. Възможни наказания, които могат да бъда наложени: предупреждение, отнемане на време за пауза, отнемане на възможност за налагане на вето, преиграване на игра, служебна загуба на игра, преиграване на мач, служебна загуба на мач, дисквалификация от фаза, временна забрана за участие в турнир, постоянна забрана за участие в турнир.

4.14. Наказанията се налагат след представяне на доказателство за нарушаване на правилата и решение на администраторите за налагане на наказание и неговият вид.

4.15. При приключване на игра от лигата играча (индивидуални дисциплини) или капитана (отборни дисциплини) е длъжен да направи снимка на екрана (Screenshot), с който при поискване от администратор да може да докаже завършека на конкретната игра.

4.16. При грешно отбелязан резултат ощетения играч (индивидуални дисциплини) или капитан (отборни дисциплини) на отбор е длъжен да се свърже с администратор и да предостави доказателство (кaтo Screenshot) за изхода от мача, което противоречи на резултата, въведен в системата.

5. Участници

5.1. Играчите в отбор, участващ в Game Ninja League, трябва да бъдат български граждани на 13 или повече години.

5.2. Според представянето на отборите/играчите във фазите на лигата, те биват класирани и участват в последователните етапи на състезанието.

5.3. Отбор или играч, може да се откаже да участва от лигата по всяко едно време, като уведоми администраторите на Game Ninja League чрез съобщение в официалния Discord сървър на лигата. Организаторите си запазват правото да поканят друг отбор, участвал в квалификациите, на мястото на отказалия се. Поканеният отбор се определя на база на отборите, които напусналия отбор е елиминирал в предходната фаза, като на първо място се кани директния опонент в заключителния кръг на предходната фаза, а в последствие, ако този отбор не може да се присъедини в лигата, следващия отбор, който е бил елиминирам в по-ранен рунд. Поканеният отбор се включва във фазата, която е напуснал предишния отбор и бива класиран на база на постиженията на предишния отбор.

5.4. Участниците се съгласяват, че във връзка с участието си на Game Ninja League, е нужно да предоставят лична информация и медийни материали, които могат да послужат за промоционални и организационни дейности при поискване от организаторите. При отказ от страна на участниците да споделят поисканата информация се налага санкция дисквалификация от фазата на Game Ninja League.

6. Награден фонд

Наградите в Game Ninja League 2018 са както следва:

Сезон 1 - 4 800 лева
Dota 2 Затворени онлайн плейофи #1 500 лева за 1-во място
Затворени онлайн плейофи #2 500 лева за 1-во място
Сезонни финали 500 лева за 1-во място
Counter-Strike: Global Offensive Затворени онлайн плейофи #1 500 лева за 1-во място
Затворени онлайн плейофи #2 500 лева за 1-во място
Сезонни финали 500 лева за 1-во място
League of Legends Затворени онлайн плейофи #1 500 лева за 1-во място
Затворени онлайн плейофи #2 500 лева за 1-во място
Сезонни финали 500 лева за 1-во място
Hearthstone Затворени онлайн плейофи #1 100 лева за 1-во място
Затворени онлайн плейофи #2 100 лева за 1-во място
Сезонни финали 100 лева за 1-во място
Предмети за 2-ро място
Сезон 2
Ще бъдат обявени скоро!
Game Ninja League Finals
Ще бъдат обявени скоро!

6.1. Наградите се изплащат в 30-дневен срок от провеждането на мача носещ наградата.

6.2. Администратор ще направи връзка с участника, заслужил наградата, за да бъдат уточнени следващите стъпки за получаването ѝ.

6.3. Наградите могат да се изплатят по банков път или в брой след подписване на приемно-предавателен протокол и съпътстващите плащането документи.

6.4. При отборните игри наградите се изплащат на капитана или мениджъра на отбора, като за разпределението на наградата между играчите в отбора "Ай Си Ти Медиа" ЕООД не носи отговорност.

6.5. За да бъде направено изплащането на наградата, е нужно да бъдат предоставени лични данни, които да послужат за попълване на документите, съпътстващи плащането.

6.6. В случай, че в отбор спечелил награда, не присъства нито едно лице, което е над 18 години, за получаване на наградата от отбора трябва да бъде излъчен представител/родител, който в качеството си на пълнолетен да приеме наградата и да я разпредели според вътрешноотборния ред.

Нагоре